Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Τεχνολογικά χαμένοι

Το 2010 ήταν μια καλή χρονιά για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της τεχνολογίας. Ο δείκτης Nasdaq που αφορά αυτού του είδιυς της εταιρίες σημείωσε θεαματική άνοδο 19’97 % μέσα στο 2010. Παρόλα αυτά η χρονιά δεν ήταν ρόδινη για όλες της εταιρίες. Ακολουθεί λοιπόν μια σύντομη αναφορά στις 5 εταιρίες συνολικής κεφαλαιοποίησης άνω των 5 δις δολαρίων οι οποίες μέσα στο 2010 σημείωσαν τη μεγαλύτερη χασούρα.

Στην 5η θέση είναι η AMD με πτώση για το έτος 7.25 %. Ο σκληρός ανταγωνισμός της με την Intel δείχνει σε αυτή τη δεδομένη στιγμή να μην την ευνοεί.
Στην 4η θέση είναι η Microsoft με πτώση 8.20 %. Αυτή η πτώση έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των εσόδων της αλλά αντανακλά τη μείωση του ορίου της αγοράς της.
Στην 3η θέση βρίσκουμε την CISCO με πτώση της τάξης του 18,03 %. Η στασιμότητα του πάλαι ποτέ μεγαθήριου είναι εμφανής παρά την κερδοφορία των τελευταίων 5 ετών.
Στην 2η θέση είναι η Hewlett-Packard με απώλειες 18,03 %. Παρόλο που σε ποσοστό είναι στα ίδια επίπεδα απωλειών με την CISCO σε απόλυτες τιμές είναι ποιο χαμένη, αντανακλώντας μια καταστροφική χρονιά που την βρίσκει μεν κυρίαρχο στον τομέα υπολογιστών – εκτυπωτών αλλά με την υποσημείωση ότι ο ίδιος ο τομέας παρακμάζει.
Στην χειρότερη θέση βρίσκουμε την Adobe με απώλειες και αυτή 18.03 % αλλά με το αποφασιστικό πλήγμα να είναι η απαξίωση του Flash που μπορεί να παραμένει δημοφιλής αλλά χωρίς μέλλον πλέον έπειτα από το καθοριστικό μπάσιμο στο μερίδιο της αγοράς που εξασφάλισαν τα  iphone και ipad.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...