Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Η συγχώρεση

Με αφορμή την έλευση του νέου έτους είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι στις μεταξύ τους συζητήσεις να αναφέρονται και στο θέμα της συγχώρεσης. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη που εκφράζει κ καθηγητής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Βοστόνης κ. Charles Griswald επί του θέματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τον εν λόγω καθηγητή το θέμα της συγχώρεσης είναι αρκετά πολύπλοκο. Βασικοί παράγοντες για να συγχωρέσει ένα άτομο είναι να εγκαταλείψει τις σκέψεις δυσαρέσκειας και εκδίκησης. Αλλά πέρα οπό αυτό θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένη πλήρως η πράξη που προκαλεί το θυμό, το πρόσωπο που τη διέπραξε καθώς και να είναι πλήρως τοποθετημένη στο μυαλό του. Ιδανική συγχώρεση θεωρείται εκείνη κατά την οποία ο δράστης παραδέχεται το σφάλμα του και λαμβάνει μέτρα για να αποκαταστήσει αν είναι δυνατόν τις συνέπειές τους. Με αυτή την ενέργεια ο δράστης ζητά τη συγχώρεση. Άρα υπάρχει σε αυτή την περίπτωση η αμφίδρομη σχέση της συγχώρεσης μεταξύ αυτού που συγχωρείται και αυτού που συγχωρεί. Υπάρχει βέβαια πάντα σύμφωνα με τον καθηγητή και η ατελής μορφή της συγχώρεσης κατά την οποία αυτή είναι μονομερής και περιλαμβάνει το άτομο που συγχωρεί ανεξάρτητα από το εάν αυτός που συγχωρείται παραδέχεται το εσφαλμένο της πράξης του η κάνει κάτι για να αποζητήσει τη συγχώρεση. Η αληθινή λοιπόν συγχώρεση είναι η πρώτη περίπτωση γιατί διατηρεί το διμερή χαρακτήρα που αναπτύσσει μια ηθική σχέση μεταξύ του εαυτού και του άλλου.
Συγχώρεση δεν είναι απλά η ανακούφιση από το θυμό αλλά η πράξη έκφρασης ηθικών ιδεωδών όπως η αλήθεια, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συμφιλίωση.

Πηγή: www.scientificamerican.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...