Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η σύγχρονη τεχνολογία υποκλίνεται στον πύργο του Άιφελ

Την εποχή που κατασκευάζονταν ο πύργος του Άιφελ οι ειδικοί της εποχής περίμεναν ότι θα άντεχε όρθιος το πολύ 20 χρόνια, πριν καταρρεύσει.
Το 1889 όταν ξεκίνησε η ανέγερσή του ένας μαθηματικός της εποχής είχε προβλέψει ότι όταν θα έφτανε η κατασκευή στα 2/3 της τότε θα κατέρρεε. Η πραγματικότητα διέψευσε όλες αυτές τις προβλέψεις με τον πύργο να αποτελεί το έμβλημα της πόλης του Παρισιού και φόρος τιμής στον σχεδιαστή του Γουστάβο Άιφελ. Εξειδικευμένο προσωπικό του CETIM (Τεχνολογικό κέντρο για μηχανολογικές βιομηχανίες) με την χρήση ενός σούπερ υπολογιστή τον οποίο τροφοδότησαν με  στοιχεία από 18.000 σημεία της κατασκευής, υπέβαλε τον πύργο σε ένα απαιτητικότατο  τεστ που είχε να κάνει με έκθεση σε συνθήκες τυφώνα, καταρρακτώδους βροχής, υπερβολικής ζέστης και κρύου ακόμη και μεγάλης ποσότητας χιονόπτωσης. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα έδειχναν τον πύργο να παρουσιάζει μεγάλη αντοχή. Επιπλέον οι ειδικοί προχώρησαν και σε υποθετικό διπλασιασμό του βάρους της κατασκευή και παρόλο που παρατηρήθηκε κίνηση του πύργου δεν υπήρξε κατάρρευση. Μέσα στο 2011 ο πύργος θα δεχτή το 19ο βάψιμό του. Ο πύργος ζυγίζει 8.500 τόνους εκ των οποίων οι 3.000 αποτελούν πρόσθετες κατασκευές (ανελκυστήρες, εστιατόρια, κλπ). Παρόμοια τεστ με υπολογιστές διενεργούνται και στα σύγχρονα ψηλά κτίρια όπως οι δίδυμοι πύργοι της Petronas στην Κουάλα Λουμπουρ, οι στους ουρανοξύστες του Ντουμπάι. Πέρα από την αντοχή του υλικού κατασκευής του (σφυρήλατος χάλυβας) και η γεωμετρία της κατασκευής αποτελεί μια τεχνολογική πρόκληση. Ο πύργος τα τελευταία 120 χρόνια έχει συρρικνωθεί κατά 13 εκατοστά.
Οι ειδικοί πάντως διαβεβαιώνουν ότι το σύμβολο του Παρισιού θα μας συντροφεύει τουλάχιστον για τους επόμενους 2-3 αιώνες.

Πηγή: physorg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...