Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τρέξιμο εναντίον της κατάθλιψης

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να βιώσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής τότε κάποιο είδος αεροβική γυμναστικής μπορεί να βοηθήσει. Αν μάλιστα μιλάμε και για ένα υγιή οργανισμό τότε το τρέξιμο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Το τρέξιμο πέρα από τα πλεονεκτήματα στη φυσική κατάσταση βοηθά μεταξύ άλλων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Πέρα από τα πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με το σώμα το τρέξιμο είναι σε θέση να βοηθήσει και το πνεύμα του ανθρώπου.
Στον καθένα μπορεί να τύχει να έχει τις άσχημες μέρες του όπου αισθάνεται κακόκεφος, αλλά η κατάθλιψη είναι κάτι το διαφορετικό. Αν κάποιο άτομο πάσχει από κατάθλιψη βιώνει συστηματικά περιόδους στη ζωή του κατά τις οποίες κατακλύζεται από κενά και θλιβερά συναισθήματα. Υπάρχουν διάφορα είδη καταθλιπτικών διαταραχών όπως για παράδειγμα, δυσθυμικές και διπολικές διαταραχές, αλλά σε γενικές γραμμές όλες περιέχουν μεταξύ άλλων συναισθήματα θλίψης κι ενοχής και μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές στη σίτιση, σε αϋπνίες και σε μερικές περιπτώσεις σε αυτοκτονικές τάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια ψυχολογική κατάσταση καθώς επηρεάζει κάθε μέρος της ζωής του ασθενούς και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία.
Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος του τρεξίματος. Το να καταφέρει κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη να επιτύχει ένα ψυχολογικό στόχο, όπως το να τρέξει 10 χιλιόμετρα, είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα γιατί γενικώς τα καταθλιπτικά άτομα χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πέρα λοιπόν από το θεραπευτικό αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου το τρέξιμο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που φέρνουν ευεξία στον οργανισμό. Είναι ένας φυσικός τρόπος για να ελέγχεται ο πόνος του οργανισμού βοηθώντας παράλληλα τον άνθρωπο να απαλλαγεί από το στρες. Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τι ακριβώς ενεργοποιεί της ενδορφίνες αλλά γνωρίζουν ότι η συστηματική εξάσκηση μαζί με άλλα πράγματα όπως η κατάσταση του οργασμού ή η σοκολάτα πετυχαίνουν την ενεργοποίησή τους.
Αν μάλιστα κάποιος είναι σε φόρμα και τρέχει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βιώσει και την κατάσταση που ονομάζεται “runners high”. Το άτομο σε αυτή την κατάσταση διακατέχεται από αίσθημα ευφορίας που οφείλεται σε υπερέκκριση ενδορφινών. Με απλά λόγια είναι μια κατάσταση ακριβώς στον αντίποδα της κατάθλιψης. Δυστυχώς αυτή αυτό δεν είναι κάτι που διαρκεί για πάντα. Σίγουρα το τρέξιμο μόνο του δεν θεραπεύει τη κατάθλιψη αλλά είναι ένα σημαντικό όπλο στην μάχη εναντίον της. Και φυσικά όχι μόνο το τρέξιμο αλλά κάθε είδους εξάσκηση μπορεί να επιτύχει έκκριση ενδορφινών. Εξάλλου ένα μεγάλο συστατικό της κατάθλιψης είναι η απραξία. Το να είναι κανείς υποτονικός και κλεισμένος μέσα απλά επιτείνει την κατάθλιψή του. Το να ξεκινήσει να αθλείται είναι ένα καλό βήμα προς την καταπολέμησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...