Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μαγνητικές αλλαγές

Η συνεχείς μετακίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου επηρεάζει τα αεροδρόμια ανά τον κόσμο τα οποία υποχρεώνονται σε τροποποίηση της αρίθμησης των αεροδιαδρόμων τους.
Στην παρούσα χρονική περίοδο το διεθνές αεροδρόμιο στην Tampa των ΗΠΑ στη Florida έχει κλείσει τον κύριο διάδρομό του προκειμένου να αλλάξει την αρίθμησή του. Συγκεκριμένα η ένδειξή του αυτή τη στιγμή είναι 18R/36L που σημαίνει ότι για ένα αεροπλάνο που προσεγγίζει από τον Βορά ευθυγραμμίζεται με το διάδρομο στις 180 μοίρες ή αν προσεγγίζει από Νότο στις 360 μοίρες. Η νέα ένδειξη θα είναι 19R/1L. Σύμφωνα με υπολογισμού παρόμοιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν σε 40 περιπτώσεις.
Ο βόρειος μαγνητικός πόλος κινείται με μια ταχύτητα περί των 64 χιλιομέτρων το χρόνο και από τον βόρειο Καναδά κατευθύνεται προς τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται στη δραστηριότητα του πυρήνα της Γης και δεν έχει σχέση με τη μετακίνηση του γεωγραφικού πόλου που οφείλεται στην τεκτονική δραστηριότητα. Επίσης έχει παρατηρηθεί και αλλαγή της πολικότητας της γης πράγμα που τελευταία φορά έγινε πριν 780.000 χρόνια. Πάντως δεν είναι υποχρεωτική η αλλαγή αρίθμησης παντού λόγω της διαφοροποίησης στην ένταση των μαγνητικών πεδίων που επικρατούν ανά περιοχή. Παρόμοιες αλλαγές στις αριθμήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν σε άλλα αεροδρόμια.

Πηγή: physorg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...