Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Πλανήτης προς πώληση

Ο πλανήτης με την ονομασία Gliese 581g απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα το 2010 όντας αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των αστρονόμων αρκετοί εκ των οποίων των θεώρησαν επίσημα ως τον πρώτο πραγματικά κατοικήσιμο πλανήτη που βρέθηκε εκτός του πλανητικού μας συστήματος.
Θεωρήθηκε ότι έχει το ιδανικό μέγεθος και την κατάλληλη απόσταση από το κοντινότερο αστέρι ώστε να μπορεί να διατηρεί νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Οι επιστήμονες διχάζονται ως προς αυτές τις υποθέσεις καθόσον οι αμφισβητίες στηριζόμενη στην απόσταση των 20 ετών φωτός που μας χωρίζει δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν απευθείας παρατηρήσεις στον εν λόγω πλανήτη.
Κι ενώ οι επιστήμονες διαφωνούν 2 Αμερικάνοι πολίτες υποστηρίζουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες του πλανήτη και μάλιστα έχουν προχωρήσει σε πώληση οικοπέδων σε αυτών μέσω της υπηρεσίας eBay. Σύμφωνα λοιπόν με τους δύο Αμερικάνους υπάρχει ένα κενό στην συνθήκη για το διάστημα των Ηνωμένων Εθνών του 1967 στην οποία απαγορεύεται η διεκδίκηση από χώρες εδαφών στο διάστημα, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για ιδιώτες! Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά τους δήλωσαν διακήρυξη ιδιοκτησίας στα Ηνωμένα Έθνη και κατόπιν έστησαν σελίδα στο eBay μέσω της οποίας πουλάνε οικόπεδα εμβαδού 10 στρεμμάτων προς 20$ έκαστο. Μάλιστα μετονόμασαν τον Πλανήτη σε Zarmina με βάση ένα ψευδώνυμο που είχε δοθεί στον συγκεκριμένο πλανήτη από τους επιστήμονες που τον ανακάλυψαν.  
Με δεδομένη λοιπόν την απόσταση και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πρακτικό μεταφορικό μέσω για την εκεί μετάβαση τα 20$ που θα δώσει κάποιος υποψήφιος αγοραστής θα του εξασφαλίσουν μόνο μερικά αμφιβόλου εγκυρότητας πιστοποιητικά. Πάντως ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις προορίζεται για τη στήριξη μιας ομάδας φοιτητών για την εξερεύνηση του διαστήματος που ιδρύθηκε στο ΜΙΤ τη δεκαετία του 80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...