Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το θερμό 2010

Η χρονιά που πέρασε σύμφωνα με μετρήσεις ήταν η θερμότερη χρονιά παγκοσμίως από το 1880 οπότε και τηρούνται μετρήσεις, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ θερμότερης χρονιάς του 2005.
Το 2010 όσον αφορά τα κλιματολογικά στοιχεί ήταν μια ακραία χρονιά με μαζικές χιονοπτώσεις, νέα εποχιακά ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών, πρωτοφανής καύσωνες σαν αυτό της Ρωσίας, εκτεταμένες πλημμύρες (Πακιστάν, Αυστραλία), νέκρωση κοραλλιογενών υφάλων και τέλος συνέχισης της αυξητικής τάσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Δύο υπηρεσίες στις ΗΠΑ η NASA και η Εθνική ωκεανογραφική και ατμοσφαιρική διεύθυνση (NOAA) ανέφερε εχθές ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφανείας  κατά το 2010 ισοφάρισε το υψηλότερο ρεκόρ του έτους 2005. Η μέση τιμή της θερμοκρασίας το 2010 ήταν αυξημένη κατά 1.12 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα που είναι 57 βαθμούς. Μάλιστα το 2010 αποτέλεσε την 34η συνεχόμενη χρονιά που ο ετήσιος μέσος όρος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα με την τελευταία χρονιά που ήταν κάτω από τον μέσο όρο να είναι το 1976. Οι 9 από τις 10 θερμότερες χρονιές έχουν παρουσιαστεί μετά το 2001. Η Γη λοιπόν θερμαίνετε συνεχώς εδώ και δεκαετίες και κύριος παράγοντας είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα η οποία και έχει αυξηθεί κατά 40% μετά τη βιομηχανική επανάσταση. Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία Βρετανικού ερευνητικού κέντρου που τηρεί στοιχεία για την κίνηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι Βρετανοί πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία τους μέχρι σήμερα θεωρούν ως θερμότερο έτος το 1998.

Πηγή: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...