Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τηλεσκοπική αναμέτρηση

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας 5 νέα τηλεσκόπια θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ ποιο ισχυρά από οτιδήποτε άλλο σήμερα δίνοντας την δυνατότητα για απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν. Μια κούρσα για την εξερεύνηση του διαστήματος είναι σε εξέλιξη.
Οι αστρονόμοι λοιπόν παίρνουν μέρος σε αυτή την ιδιότυπη αναμέτρηση σχετικά με την κατασκευή των σούπερ τηλεσκοπίων. Τέσσερα προγράμματα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν στα βουνά της Χαβάη και της Χιλής μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Κάθε τηλεσκόπιο θα είναι περίπου 10 φορές ποιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο λειτουργεί στη γη αυτή τη στιγμή δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για εκτόξευση της γνώσης σχετικά με την εξερεύνηση του σύμπαντος. Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες θα βρεθούν σε θέση να μελετήσουν τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που δημιουργήθηκαν μετά το Big Bang 13,7 δις χρόνια πριν. Επίσης ελπίζουν να μπορέσουν να είναι σε θέση να εντοπίσουν πλανήτες ικανούς να υποστηρίξουν ζωή ή να δίνουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για κινδύνους από πιθανή σύγκρουση μετεωριτών.
Όλα τα υπό κατασκευή τηλεσκόπια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 ωστόσο οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του καθενός φυλάσσονται ως μυστικό από τη κάθε μια ομάδα που τα κατασκευάζει. Θεωρείται ότι η πρωτιά μετράει μιας και θα δώσει το δικαίωμα για παρατήρηση σε κάτι που για πρώτη φορά θα αντικρίσει ανθρώπινο μάτι.
Το πρώτο τηλεσκόπιο το Sanders observatory project γνωστό με την ονομασία Thirty Meter Telescope (TMT) (το τριαντάμετρο τηλεσκόπιο). Η ονομασία αναφέρεται στη διάμετρο του τηλεσκοπίου και συγκρινόμενο με το Keck Observatory που αυτή τη στιγμή είναι το ισχυρότερο επίγειο τηλεσκόπιο και αποτελείται από 2 φακούς διαμέτρου 10 μέτρων. Η κατασκευή κατόπτρου τέτοιας διαμέτρου με συμβατικά υλικά σε ενιαίο τμήμα, είναι αδύνατη γιατί η κατασκευή καταρρέει υπό το ίδιο το βάρος της. Έτσι πειραματίζονται με την χρησιμοποίηση 492 μικρών εξάγωνων στοιχείων. Το ΤΜΤ θα βρίσκεται στο όρος Manua Kea στην Χαβάη όπου οι ατμοσφαιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες για παρατήρηση είναι άριστες.
Τα υπόλοιπα 3 επίγεια τηλεσκόπια κατασκευάζονται στη Χιλή όπου επίσης οι συνθήκες είναι άριστες. Το Large Synoptic Survey Telescope (LSST) που είναι το επόμενο θα χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα κατόπτρων για να δημιουργεί αυτό που στην ουσία θα είναι μια σούπερ ψηφιακή κάμερα που θα δίνει μια πλήρη έγχρωμη απεικόνιση του ουρανού μερικών ημερών. Αυτός ο αστροχάρτης που θα δημιουργείται θα είναι διαθέσιμο για το κοινό μέσω της Google.
Το επόμενο είναι το Giant Magellan Telescope (GMT) το οποίο θα αποτελείται από εφτά κάτοπτρα διαμέτρου 8,4 μέτρων έκαστο τοποθετημένα τα έξι σε σχήμα πετάλου γύρω από το έβδομο. Αυτή η διάταξη θα δίνει δυνατότητα συλλογής φωτός όσο ένα 24,5 μέτρων κάτοπτρο.
Τελευταίο επίγειο είναι η Ευρωπαϊκή απάντηση το European Extremely Large Telescope (E-ELT). Αυτό θα έχει κάτοπτρο διαμέτρου 42 μέτρων κατασκευαζόμενο από 1000 εξάγωνα στοιχεία και θα είναι σε θέση να συλλέγει ποσότητα φωτός 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Keck. Θα είναι το μόνο που θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει πλανήτες με συνθήκες παρόμοιες με αυτές στη Γη αλλά και να διαπιστώνει αν υπάρχουν ωκεανοί και ήπειροι.
Τα τηλεσκόπια αυτά σχετικά με την τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν για την κατασκευή και λειτουργία τους υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν όχι πάνω από 1 δις $ το καθένα. Αυτό θεωρείται μικρή τιμή συγκρινόμενη με το νέο εγχείρημα της NASA που μέχρι το 2014 θα έχει θέσει σε τροχιά το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο το James Webb Space Telescope εφοδιασμένο με κάτοπτρο 6,5 μέτρων και με κόστος 7 δις $. Δηλαδή 2 φορές περίπου το κόστος όλων των υπολοίπων.
Φυσικά οι συνθήκες παρατήρησης από το διάστημα είναι ασύγκριτες σε σχέση με τη Γη όπου η ατμόσφαιρα είναι μεγάλο μειονέκτημα αλλά ένα επίγειο τηλεσκόπιο μπορεί να επισκευαστεί ανά πάσα στιγμή όταν κάτι δεν πάει καλά και με σχετικά μικρό κόστος σε σχέση με αυτό που είναι σε τροχιά και που για την επισκευή του θα χρειαστεί η διοργάνωση διαστημικής αποστολής.

Πηγή: guardian.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...