Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Διαδικτυακή Φιλία

Όταν στης 10:53 μμ την ημέρα των Χριστουγέννων η Simon Back ενημέρωσε για τελευταία φορά την κατάστασή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook έγραψε «Έχω πάρει όλα τα χάπια μου και σύντομα θα είμαι νεκρή οπότε γεια χαρά σε όλους». Τα σχόλια των φίλων της ήταν διάφορα που αφορούσαν κυρίως το κατά πόσο αυτή η κατάσταση ήταν φάρσα. Από τα 1048 άτομα που ήταν καταχωρημένοι ως φίλοι της κανείς δεν έλεγξε στην πράξη την πραγματικότητα ή όχι των αναγραφόμενων. Στης 05:05 την επόμενη μέρα ήταν νεκρή και λίγο αργότερα η μητέρα της έγραφε «Η κόρη μου απεβίωσε οπότε σας παρακαλώ αφήστε την ήσυχη».
Ένα από τα ηθικά διδάγματα αυτής της ιστορίας είναι η έλλειψη της έκπληξης που εμφανίζεται ξανά και ξανά στο διαδίκτυο είτε πρόκειται για την περίπτωση της Backs είτε για ένα οποιοδήποτε παιδί χαμένο ατελείωτες ώρες σε μια ψηφιακή πραγματικότητα για παράδειγμα. Ένα βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι το κατά πόσο η λεγόμενη φιλία στο διαδίκτυο αξίζει πραγματικά ή ακόμη περισσότερο αν είναι όντως φιλία. Όταν τα sites κοινωνικής δικτύωσης γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης αυτή στρέφεται κυρίως σχετικά με τα θέματα προσωπικών δεδομένων ή του κοινωνικοπολιτικού τους αντίκτυπου σπάνια όμως συζητιέται το κατά πόσο διαμορφώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι υπερασπιστές της φιλία μέσω των site κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν τη δυνατότητα προσέγγισης με αγαπημένα πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονται μακριά ή τη δυνατότητα που δίνεται σε ανάπηρα άτομα ή άτομα καθηλωμένα για επαφή με το σύνολο του κόσμου πράγμα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν απαγορευτικό. Φυσικά όλα αυτά είναι σωστά και σεβαστά αλλά γιατί γύρω από αυτά στήνεται ένας χορός εκατομμυρίων (ας θυμηθούμε την πρόσφατη αποτίμηση της τιμής του Facebook σε $50 δις); Η εγγραφή σε ένα τέτοιο δίκτυο απαιτεί την παροχή από πλευράς χρήστη μιας σειράς στοιχείων και ενδιαφερόντων προς εκμετάλλευση από την εταιρία. Για τους κατασκευαστές και διαχειριστές τέτοιων δικτύων η πρόσκληση φιλία ή αποδοχή της ή η πρότασή της δεν είναι μια κοινωνική πράξη ουσίας αλλά μια ανταλλαγή δεδομένων. Ο ίδιος ο συνιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg στη δήλωσή του όταν ονομάστηκε από το περιοδικό Time ως προσωπικότητα του 2010 αναφέρει «Έχουμε προσεγγίσει τη συζήτηση σαν ένα τρόπο ανταλλαγής δεδομένων γρήγορα και αποτελεσματικά παρά σαν δημιουργική δραστηριότητα». Και δεν είναι μόνο αυτός που το βλέπει έτσι. Η φιλία σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζεται απλά σαν μια συνάθροιση επαφών χωρίς ουσιαστικό δεσμό. Το να σου πει κάποιος χρόνια πολλά στα γενέθλια σου έχοντας να σου μιλήσει χρόνια και προφανώς θα το ξανακάνει στα επόμενα αν του το θυμίσει η ανάλογη εφαρμογή δεν τον κάνει ουσιαστικό φίλο.
 Είχα ακούσει κάποτε ότι φιλία είναι μια ψυχή σε δύο σώματα και αυτή την ερμηνεία θα προτιμήσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...