Με εντολή του στη γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία Twitter το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ την υποχρεώνει να παραδώσει πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς ακτιβιστών που με κάποιο τρόπο έχουν δεσμούς με την ιστοσελίδα Wikileaks.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ισλανδής βουλευτού που δήλωσε εχθές ότι η εταιρία Twitter της γνώρισε την ύπαρξη της συγκεκριμένης εντολής από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την ενημέρωσε ότι της δινόταν 10 ημέρες για να προσβάλει το συγκεκριμένο αίτημα για παροχή πληροφοριών σχετικά με το λογαριασμό της που διατηρεί από 1 Νοεμβρίου 2009.
Η συγκεκριμένη εντολή στην Twitter αφορά και άλλα άτομα μεταξύ των οποίων υπάρχουν χάκερ, μέλη της Wikileaks αλλά και ο Bradley Manning ο αμερικάνος στρατιώτης που κατηγορείται για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της ιστοσελίδας Wikileaks από τον Ιούλιο οπότε και άρχισαν οι αποκαλύψεις απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της έρευνας υπεγράφει η συγκεκριμένη εντολή προς την Twitter την 14 Δεκεμβρίου του 2010 και η οποία αρχικά υποχρέωνε την εταιρία να συμμορφωθεί εντός τριών ημερών. Παρόλα αυτά την περασμένη Τετάρτη εξουσιοδότησε την Twitter να ενημέρωση τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ύπαρξη της εντολής προφανώς για την περίπτωση που θα ήθελαν να προσφύγουν κατά αυτής.
Το είδος της συγκεκριμένης δικαστικής εντολής δεν είναι καινούριο. Αντιθέτως μάλιστα είναι γνωστή ως 2703(d) εντολή που δίνει το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές να λαμβάνουν στοιχεία από τοποθεσίες του διαδικτύου εάν έχουν σχέση με διενεργούμενη ποινική έρευνα.
Εκπρόσωπος της Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εντολή και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι η πολιτική της εταιρίας επιβάλει την ενημέρωση των χρηστών σχετικά με την παροχή στοιχείων των λογαριασμών τους που προκύπτει από την επιβολή του νόμου, διαφορετικά χωρίς ενημέρωση δεν νομιμοποιούνται να δώσουν τίποτα.
Τέλος να τονιστεί ότι είναι ασαφές ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο η Twitter τηρεί στοιχεία διευθύνσεων IP για τους χρήστες της.
Πηγή: news.cnet.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου