Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ημερησία ποσότητα νερού

Υπάρχει μια επικρατούσα άποψη ότι είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης ημερήσιας ποσότητας νερού που από του περισσότερους συγκεκριμενοποιείται σε 8 ποτήρια νερού. Από τη άλλη βέβαια ειδικοί περί της ενυδάτωσης γιατροί πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει.
Σε πολλά περιοδικά, ιστοσελίδες και ακόμη ακόμη και σε κάποια ιατρικά κείμενα υπάρχει η προτροπή κατανάλωσης περίπου 8 ποτηριών νερού ημερησίως. Αυτό φυσικά τους μόνου που κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένους είναι τις εταιρίες εμφιαλωμένων νερών (μιας και στις μέρες μας είναι το κύριο μέσο παροχής πόσιμου νερού). Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η άποψη έλκει τη καταβολή της από σχετική μελέτη που έγινε το 1933 για λογαριασμό του στρατού των ΗΠΑ σχετικά με την ενυδάτωση του ανθρωπίνου οργανισμού. Αυτή η μελέτη είχε καταλήξει ότι ο οργανισμός  ενός ανθρώπου με μέτρια σωματική δραστηριότητα, έχει ανάγκη από 2,5 λίτρα νερού ημερησίως (για την ακρίβεια έκανε λόγο για 84,5 ουγκιές), προκειμένου να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει από τον ιδρώτα και τις διάφορες άλλες εκροές. Το 20% από αυτή την ποσότητα καλύπτεται μέσω της διατροφής από τροφές πλούσιες σε νερό. Η υπόλοιπη ποσότητα (67,5 ουγκιές περίπου) αντιστοιχεί στην ποσότητα των 8 ποτηριών νερού περίπου.
Οι ειδικοί λοιπόν σήμερα επιμένουν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη γιατί ο οργανισμός καλύπτει επιπλέον τις ανάγκες του και με την κατανάλωση και άλλων υγρών ακόμη και αυτών που είναι πλούσια σε καφεΐνη, η οποία έχει διουρητικές ιδιότητες. Εξάλλου όπως αναφέρουν ο οργανισμός δεν είναι ντροπαλός σχετικά με τις ανάγκες του σε νερό οπότε αν το χρειάζεται μα ειδοποιεί μέσω του συναισθήματος της διψάς. Οπότε το ρητό που θα πρέπει να υιοθετήσουμε σύμφωνα με τους ειδικούς είναι «πίνουμε νερό όταν διψάμε». Φυσικά από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται οι περιπτώσεις επιπλέον ενυδάτωσης πριν από έντονη σωματική δραστηριότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...