Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Συνταγή μπύρας 2.500 ετών

Ένα επιστήμονας κατά τη διάρκεια της μελέτης του σε μια αρχαία κελτική περιοχή πιστεύει ότι ανακάλυψε στοιχεία συνταγής για παραγωγή μπύρας και χρονολογούνται στο 500 πχ περίπου. Ο Dr Hans-Peter Stika ένας αρχαιοβοτανολόγος από το πανεπιστήμιο του Hohenheim στη Στουτγάρδη της Γερμανίας μελετώντας τα ερείπια  ενός κέλτικου οικισμού της πρώιμης εποχής του σιδήρου, στο Eberdingen Hochdorf και ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 500 πχ, ανακάλυψε 6 επιμήκη αυλάκια τα οποία όπως πιστεύει δημιουργήθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής κριθαρίσιας βύνης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό μπύρας. Στα αυλάκια υπήρχαν χιλιάδες κόκκοι καμένου κριθαριού οι οποία είναι ουσιαστικά τα υπολείμματα της διαδικασίας παρασκευής βύνης υψηλής ποιότητας. Αναπαράγοντας διάφορες διαδικασίες παρασκευής μπύρας που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει οι Κέλτες της εποχής εκείνης κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τα αυλάκια χρησίμευαν για να φυτεύονται οι σπόροι του κριθαριού μέχρι να βλαστήσουν. Στη συνέχεια αναβόταν φωτιά και στις δυο άκρες του αυλακιού ώστε να ξεραίνονται σταδιακά οι βλαστημένοι σπόροι και να δίνουν στη βύνη το σκούρο χρώμα και την καπνιστή γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...