Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά απειλείται με «Μεσαίωνα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το θέμα της ψηφιοποίησης της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, αν θέλουν να αποφύγουν ένα «ψηφιακό μεσαίωνα» σύμφωνα με μια νέα αναφορά που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συντάκτης της αναφοράς είναι η επικεφαλής της Γερμανικής εθνικής βιβλιοθήκης  Elisabeth Niggeman συνεπικουρούμενη από τον επικεφαλή Maurice Levy και τον Βέλγο συγγραφέα Jacques de Decker. Αυτή η αναφορά προτείνει την επικέντρωση της ΕΕ στην online βιβλιοθήκη της την Europeana και την ενίσχυσή της έναντι του ανταγωνιστή της Google η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στον τομέα της ψηφιοποίησης. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει ανενεργή και να περιμένει ή να αφήσει αποκλειστικά σε ένα ιδιώτη την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά» σημειώνει η τριάδα.
Συγκεκριμένα η αναφορά προτείνει ότι η συμφωνίες αποκλειστικότητας που έχουν γίνει με την Google για το υλικό των βιβλιοθηκών της ΕΕ που έχει ψηφιοποιήσει να μειωθούν στα 7 έτη από τα 15 που είναι αυτή τη στιγμή. Παρά τα αναφερόμενα σχετικά με την Google η αναφορά προσθέτει «ενθαρρύνουμε θερμά την ιδέα εισόδου περισσότερων  ιδιωτικών επενδύσεων και εταιριών στο χώρο της ψηφιοποίησης, αρκεί να είναι μέσα από μια δίκαιη και ισορροπημένη συνεργασία με τον δημόσιο τομέα».
Όλα τα ευρωπαϊκά δημόσια αριστουργήματα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην Europeana μέχρι το 2016, με στόχο το συγκεκριμένο site να γίνει σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκή κουλτούρας στο διαδίκτυο σημειώνουν οι συγγραφείς της αναφοράς. Επιπρόσθετα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να προβούν σε δημόσια χρηματοδότηση προγραμμάτων ψηφιοποίησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με ελεύθερη πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό μέσω της Europeana.
Η αναφορά επίσης σημειώνει ότι τα πολιτιστικά ινστιτούτα των Ευρωπαϊκών κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Ευρωπαϊκή οικονομία θα ωφεληθούν πλήρως από τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την προβολή της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς στο διαδίκτυο. Και κλείνοντας αναφέρει ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει η Ευρώπη θα βιώσει μία ψηφιακή Αναγέννηση παρά έναν ψηφιακό Μεσαίωνα.
Η Google από την πλευρά της καλωσόρισε την αναφορά δηλώνοντας ότι προσθέτει πράγματα στη συζήτηση γύρω από την ψηφιοποίηση και σηματοδοτεί τη σημασία της προστασίας και αύξησης της πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.
Σημειωτέων η Google έχει ψηφιοποιήσει 15 εκατομμύρια χειρόγραφα και αρχικά είχε συμφωνίες αποκλειστικότητας με μερικά θεσμικά όργανα, πράγμα που της έδινε προνομιακή πρόσβαση για 25 χρόνια αν και στην πορεία αυτό το χρονικό διάστημα μειώθηκε στα 15.

Πηγή: guardian.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...