Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Δείξε μου τους φίλους σου

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα πολύ απλό τρόπο να φαίνεται κανείς νεότερος χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ξοδευτεί σε αισθητικές επεμβάσεις ή σε χρήση καλλυντικών. Αυτό που προτείνουν είναι απλό. Συναναστραφείτε με γηραιότερους ανθρώπους!
Το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας γερμανών επιστημόνων έδειξε ότι υποτιμούμε την ηλικία ενός ατόμου γύρω στα 30 αν προηγούμενος έχουμε δει εικόνες γηραιότερων ανθρώπων. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί ακριβώς και αντίστροφα κάνοντας μας να υπερεκτιμήσουμε την ηλικία ενός ανθρώπου αν πρώτα έχουμε επικεντρωθεί στην παρατήρηση νεότερων ατόμων.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι ενώ γενικά οι άνθρωποι έχουν καλή αντίληψη περί της ηλικίας ενός άλλου ανθρώπου, είναι σε θέση να επηρεάσουν την υποκειμενική τους εκτίμηση.
Το πείραμα έλαβε χώρα σε 24 νέους ανθρώπους και των 2 φύλλων. Τους επιδείχτηκαν φωτογραφίες 15 αντρών και 15 γυναικών. Κάθε εικόνα απεικόνιζε πως θα μπορούσε να  μοιάζει το πρόσωπο σε διάφορες 10ετείες της ζωής του από τα 20 έως τα 70. Οι εθελοντές συστηματικά έκαναν λάθος εκτίμηση της ηλικία όταν πριν είχαν επικεντρωθεί στην παρατήρηση μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Για παράδειγμα αν είχαν παρατηρήσει πολλά πρόσωπα γηραιών ανθρώπων, κοιτάζοντας κατόπιν το πρόσωπο ενός μεσήλικα η εκτίμησή τους ήταν λανθασμένη προς το νεότερο. Το αποτέλεσμα ήταν και αντίστροφο. Μάλιστα γίνεται ποιο έντονο όταν μια σειρά από γηραιά άτομα ακολουθεί η παρατήρηση ενός νεότερο του ιδίου φύλλου. Μάλιστα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο είναι ανεξάρτητο από το φύλλο και την ηλικία του παρατηρητή και όπως λένε δεν είναι σε θέση ακόμη να προσδιορίσουν τη διάρκειά του.
Κατόπιν όλων αυτών αν η νεότερη εμφάνιση έχει πρωταρχικό ρόλο για κάποιον η υιοθέτηση γηραιότερων φίλων θα αποτελούσε μια καλή και ανέξοδη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...