Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, για το έτος 2011 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας με την Κίνα και την Ινδία να παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς.
Η τράπεζα εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,3% αυτό το χρόνο σε αντίθεση με το 3,9% του 2010 με τις αναδυόμενες αγορές να παρουσιάζουν ανάπτυξη 6%. Αυτοί οι ρυθμοί δε θα είναι αρκετοί για να μειώσουν την ανεργία στις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο. Η τράπεζα προειδοποιεί για σοβαρές εντάσεις και παγίδες περιλαμβάνοντας φυσικά και την Ευρωζώνη και την κρίση χρέους που τη μαστίζει καθώς και την διαρροή κεφαλαίων από τις αναπτυγμένες στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η τράπεζα προέβλεψε ανάπτυξη για την Κίνα 8,7% και 8,5% για την Ινδία την ίδια ώρα που για τις πλούσιες χώρες η πρόβλεψη κυμαίνεται στο 2,4%. Οι οικονομίες λοιπόν αυτών των αναπτυσσομένων χωρών θα ηγηθούν της παγκόσμιας ανάπτυξης μιας και οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα όπως το οικιακό χρέος, η ανεργία, ο αδύναμος τραπεζικός τομέας και το κρατικό χρέος, ειδικά την Ευρώπη.
Τέλος η παγκόσμια τράπεζα εκφράζει την ανησυχία της για την άνοδο στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που έχουν οδηγήσει σε ταραχές σε ορισμένες χώρες.

Πηγή: bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...