Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η Κίνα στην εποχή του Stealth

Είναι πλέον γεγονός. Η Κίνα με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα χείλη του προέδρου της Hu Jintao ανακοίνωσε τη δοκιμή σήμερα του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους τεχνολογίας stealth που κατασκεύασε αποκλειστικά η ίδια, με την ονομασία J-20.
Και όλα αυτά παρουσία στη χώρα του Αμερικάνου υπουργού άμυνας κ Robert Gates ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη εκεί η οποία τερματίζεται αύριο και η οποία είχε σηματοδοτήσει το ξεπάγωμα των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αμερικάνος υπουργός αναρωτήθηκε όπως δήλωσε στον τύπο αν αυτή η παρουσίαση είχε σχέση με την εκεί επίσκεψή του, αλλά η Κινέζοι επιμένουν σε προγραμματισμένη από καιρό ενέργεια. Σίγουρα πάντως το θέμα έχει κάνει αίσθηση τόσο για την επίδειξη ισχύος των Κινέζων τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά κυρίως για την επιτυχία τους αυτή κάθε αυτή του να αποκτήσουν σε τόσο σύντομο διάστημα και να αναπτύξουν ένα μαχητικό αυτής της τεχνολογίας. Σίγουρα οι ΗΠΑ οι οποίες είναι η μόνη χώρα που έχει στη κατοχή της πλήρως λειτουργικό και επιχειρησιακό μαχητικό αεροσκάφος τεχνολογίας stealth, το F-22 Raptor βλέπει με ανησυχία ένα καινούριο παίχτη να μπαίνει στο παιχνίδι, καθόσον η Ρωσία που τρέχει ανάλογο πρόγραμμα ακόνη δεν έχει απτά αποτελέσματα. Σίγουρα μια περιοχή ακόμη που παρακολουθεί με ανησυχία την ανάπτυξη της Κινεζικής πολεμικής μηχανής είναι Ταϊβάν. Η νησιωτική αυτή επικράτεια είναι αυτοδιοίκητη αλλά από την Κίνα θεωρείται δικό της έδαφος. Μάλιστα αποτέλεσε και την αιτία τον προηγούμενο Ιανουάριο να παγώσουν οι στρατιωτικές σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ έπειτα από την στρατιωτική ενίσχυση που είχαν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν ύψους $6,4 δις.
Από πολλούς αναλυτές αμφισβητείται το κατά πόσο το νέο αεροσκάφος του Κινεζικού στρατού μπορεί ακόμη να είναι πλήρως λειτουργικό και αποδοτικό. Είναι άλλο πράγμα να συναρμολογήσεις ένα τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα και άλλο να το εξελίξεις σε ένα επιχειρησιακό και αξιόπιστο οπλομηχάνημα. Πιθανότατα οι αναλυτές έχουν δίκαιο αλλά αυτό που σίγουρα καταδεικνύει είναι η αποφασιστικότητα της Κίνας για γερό μπάσιμο στο παιχνίδι των εξοπλισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...