Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Γοργοπόδαρη μακροζωία

Οι γιατροί που ασχολούνται με την μέτρηση του προσδόκιμου ορίου ζωής  έχουν πλέον στα χέρια τους μια απλή μέθοδο για να το επιτυγχάνουν, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταχύτητα του βαδίσματος μπορεί να μας δώσει μια αποτελεσματική πρόγνωση σχετικά με την μακροζωία ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Από τα αποτελέσματα της έρευνα προκύπτει ότι αυτοί που περπατούν με ταχύτητα 1 μέτρο το δευτερόλεπτο (περίπου 2,25 μίλια ανά ώρα) ή και ταχύτερα έχουν πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που περπατούν ποιο αργά, της ίδιας ηλικίας και φύλου.
Οι ερευνητές είναι σε θέση να παρέχουν αποδείξεις ότι η ικανότητα του ατόμου για γρήγορο βάδισμα αντανακλά την ζωτικότητα και υγεία του οργανισμού του.
Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι σκοπός αυτής της μελέτης δεν είναι να βάλει τους ανθρώπους σε διαδικασία να περπατούν ποιο γρήγορα, καθώς αυτό που μετράει είναι ιη έφεση του ίδιου του οργανισμού για γρήγορο βάδισμα ως ένας δείκτης της κατάστασης της υγείας. Και αυτό ακριβώς είναι, ένας δείκτης. Δε σημαίνει ότι μια ενσυνείδητη προσπάθεια για γρήγορο βάδισμα προσφέρει κατ’ ανάγκη απόδειξη μακροζωίας.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι μπορούν να προβλέψουν με αξιοπιστία το ποσοστό επιβίωσης σε βάθος 10ετείας μιας ομάδας ανθρώπων με βάση το πόσο γρήγορα αυτοί περπάτησαν σε ένα διάδρομο 4 μέτρων.
Για αυτούς με μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου 0,8 μέτρα το δευτερόλεπτο (1,8 μίλια ανά ώρα περίπου), για τις περισσότερες ομάδες ηλικιών και των 2 φύλων. Μάλιστα οι προβλέψεις ήταν ποιο ακριβής από ότι είναι το φύλο και η ηλικία.
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 9 παλιότερες μελέτες που εξέτασαν την ταχύτητα βαδίσματος, το φύλο, την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος, το ιατρικό ιστορικό και το ποσοστό επιβίωσης 34.500 ατόμων.
Ο τρόπος βαδίσματος είναι ενδεικτικός της ενέργειας που διαθέτει ο άνθρωπος, του ελέγχου των κινήσεων και του συνολικού συντονισμού, πράγματα που απαιτούν ορθή λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού (καρδιακό, νευρικό κλπ).
Από το παρελθόν λοιπόν ήταν γνωστή η σύνδεση της ταχύτητας του βαδίσματος με την καλή υγεία αλλά σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτή η μελέτη πλέον παρέχει μια αριθμητική βάση για την εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής και ιδιαίτερα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπου τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερη ακρίβεια. Δίνει ένα σημείο αναφοράς όπως για παράδειγμα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης για να καταλάβουμε αν τα πράγματα στον οργανισμό πάνε καλά ή όχι. Η φιλοδοξία λοιπόν αυτής της έρευνας και των αποτελεσμάτων της είναι να μπορέσει να καταστεί ένα αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης του επιπέδου της υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...