Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Οι νέες ανακαλύψεις του Planck

Το διαστημόπλοιο – τηλεσκόπιο της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος Planck έκανε μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις που ανακοινώθηκαν την 11 Ιανουαρίου 2011 στην Αμερικανική αστρονομική υπηρεσία και σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι. Αυτά που ανακάλυψε το Planck είναι τις ποιο μαζικές συστάδες γαλαξιών που έχουν μετρηθεί ποτέ καθώς και τις ποιο κρύες συγκεντρώσεις ύλης στον γαλαξία μας.
Οι περίπου 10.000 ψυχροί πυρήνες που παρατηρήθηκαν εκ των οποίων οι περισσότεροι για πρώτη φορά θα δώσουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν στοιχεία σχετικά με τη πρώιμη μορφή σχηματισμού των αστεριών. Μάλιστα μερικοί από τους πυρήνες είναι από τις ποιο ψυχρές περιοχές που έχουν ποτέ μετρηθεί με τη θερμοκρασία τους να φτάνει μόλις και 7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Από την άλλη οι ποιο μαζική συγκέντρωση γαλαξιών που εντοπίστηκε ισοδυναμεί με το βάρος ενός εκατομμυρίου δισεκατομμύρια ήλιων και βρίσκεται σε σχετικά κοντινά όρια του σύμπαντος. Αυτές οι συγκεντρώσει σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σε θέσει να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη δημιουργίας των γαλαξιών καθώς και για τη δράση της σκοτεινής ύλης και ενέργειας που τις κρατά ενωμένες.
Η κύρια αποστολή πάντως του Planck παραμένει η συλλογή και παρατήρηση της εκπομπής των κοσμικών μικροκυμάτων ως κατάλοιπα του Big Bang στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός χάρτη του κοσμικού υπόβαθρου των μικροκυμάτων.

Πηγή: sciencenews.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...