Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο φράχτης φέρνει αντίδραση

Η περίφραξη που σχεδιάζει να τοποθετήσει το Ελληνικό κράτος σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή του Έβρου, πέρα από το εσωτερικό έφερε αντιδράσεις κι εκτός Ελλάδας.
Συγκεκριμένα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) φέρεται ενοχλημένη δηλώνοντας ότι το χτίσιμο τοίχων σπάνια έχει λύσει το πρόβλημα ή ανακούφισε από την πίεση των μεταναστών. Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας έχει την μεγαλύτερη οξύτητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη με το 90% των παρανόμως εισελθόντων σε Ευρωπαϊκό έδαφος να εισέρχονται μέσω Ελλάδας. Αν και τώρα ο κύριος όγκος των μεταναστών εισέρχεται από την ανατολή και κυρίως την Τουρκία στο παρελθόν έχουμε ως χώρα γίνει δέκτες μεγάλου πληθυσμού μετακινηθέντων από τα βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, ως επακόλουθο της κατάρρευσης των κουμουνιστικών καθεστώτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλβανία. Η εντατικοποίηση των περιπολιών στο Αιγαίο σε συνάρτηση και με την Ευρωπαϊκή συνδρομή έφερε τοπικό αποτέλεσμα μειώνοντας αυτή το συγκεκριμένο τρόπο παράνομης εισόδου στη χώρα, μετατοπίζοντας το όμως στην περιοχή του Έβρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικά 31.219 παράνομοι μετανάστες που συνελήφθηκαν από τις αρχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι αριθμός κατά πολύ πολλαπλάσιος των 6.615 που συνελήφθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, δείχνοντας έτσι την κατακόρυφη όξυνση του προβλήματος.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα έχει εισέλθει σε οριακό σημείο και ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κανείς, δεν νομίζω ότι είναι πλέον διαχειρίσιμο  από Ελληνικής πλευράς. Είναι κατανοητές οι διεθνής αντιδράσεις που σαφώς και δεν έχουν ουσιαστική βούληση για κατανόηση ή λύση του προβλήματος. Η Ευρώπη θα συνεχίζει στα λόγια να παρέχει ηθική στήριξη στην Ελλάδα και θα αφήνει το θέμα να σέρνεται εκεί, για όσο φυσικά αυτό δε θα γίνεται δικό της πρόβλημα. Για ένα λαό όμως που μαστίζεται από εντονότατη οικονομική κρίση και για μια χώρα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της είναι μάταιο να ζητά κανείς περαιτέρω ανοχή στο θέμα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει περισσότερους μετανάστες. Αν δεν γίνει Ευρωπαϊκό πρόβλημα το θέμα με ισόρροπη επιβάρυνση των υπολοίπων χωρών δεν υπάρχει ουσιαστική λύση και η έκρηξη δε θα αργήσει να φανεί.
Σίγουρα δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα αν η κατασκευή της περίφραξης στον Έβρο είναι η λύση στο θέμα ή οδηγεί σε αυτή. Μου φαίνεται περισσότερο σαν σπασμωδική κίνηση ενός κράτους που έχει παραδεχτεί την αποτυχία (μήπως ανυπαρξία;), της πολιτικής του στο θέμα. Υπάρχει όμως κάτι θετικό που πέτυχε. Να ασχοληθεί η διεθνή κοινότητα με το θέμα. Έστω και για να κριτικάρει. Τουλάχιστον ας θυμηθεί ότι υπάρχει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...