Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ταξιδιώτες στο διάστημα

Αν αυτό το χρόνο που μας πέρασε αισθανθήκατε ότι δεν ταξιδέψατε αρκετά έως και καθόλου ίσως τα παρακάτω στοιχεία σας κάνουν να αναθεωρήσετε λίγο την άποψή σας.
Μόνο και μόνο το να βρισκόμαστε στον πλανήτη γη σημαίνει πως την χρονιά που μας πέρασε διανύσαμε μια απόσταση της τάξης των 548 εκατομμυρίων μιλίων σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μέχρι να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Και όλη αυτή την απόσταση τη διανύσαμε ταξιδεύοντας με ταχύτητα 67.000 μιλίων ανά ώρα. Το ταξίδι μας αυτό κινήθηκε σε μια διαδρομή που έχει το σχήμα της έλλειψης με τον ήλιο να βρίσκεται στο ένα εστιακό κέντρο της. Μάλιστα η γη κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν βρίσκεται κοντά στον ήλιο (περιήλιο) και με μικρότερη όταν βρίσκεται σε απομακρυσμένη απόσταση (αφήλιο). Αυτή η διαφοροποίηση στην ταχύτητα θα μπορούσε να εξηγήσει και την αίσθηση που μας αφήνει η εποχή του καλοκαιριού ότι είναι ποιο συμπιεσμένη. Βέβαια οι εποχές δεν είναι μόνο συνάρτηση της απόστασης από τον ήλιο ή της ταχύτητας της γης αλλά και από την κλίση που έχει ο άξονας της γης κατά την κίνησή τα η οποία δεν είναι ποτέ σταθερή.
Συνοψίζοντας η γη σε όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού περιστράφηκε γύρω από τον άξονά της 365 και ένα τέταρτο φορές σε διάστημα 8.766 ωρών ή 525.960 λεπτών ή 31.557.600 δευτερολέπτων. Και το επόμενο ταξίδι μόλις έχει ξεκινήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...