Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο ήλιος ξυπνά

Αν και θεωρείται το πλέον σημαντικό σημείο αναφοράς και παρατήρησης σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης, ο ήλιος είναι ένα ουράνιο σώμα το οποίο παρουσιάζει αυξομειώσεις στην ενεργητικότητά του στο πέρασμα των χρόνων.
Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι επιστήμονες μετά από παρατήρηση της δραστηριότητάς του πάνω από ενάμιση αιώνα. Συγκεκριμένα από τις πληροφορίες που αντλούνται από την παρατήρηση κυρίως των κηλίδων στην επιφάνειά του, έχουν αποφανθεί ότι παρουσιάζει μια περιοδικότητα ως προς την αυξομείωση της δραστηριότητάς του της τάξης των 11 ετών. Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται ως περίοδος περιορισμένης ηλιακής δραστηριότητας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από το έτος 2011  θα ξεκινήσει η αύξηση της με κορύφωση το έτος 2013. Αυτή η αύξηση της δραστηριότητάς του θα σημάνει την αύξηση εκπομπής από μέρος του ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και φορτισμένων σωματιδίων. Αυτό πέρα από την ένταση του φυσικού φαινόμενου του σέλας, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μαζικά προβλήματα σε ηλεκτρονικά σύστημα στη Γη.
Επιπλέον δραστηριότητα του ήλιου με τη μορφή ηλεκτροστατικών εκκενώσεων και γεωμαγνητικών καταιγίδων είναι σε θέση να θέσουν εκτός λειτουργίας μαζικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Ποιο ευάλωτα είναι τα συστήματα των δορυφόρων που αφορούν την τηλεπικοινωνία και το σύστημα εντοπισμού στίγματος. Συστήματα πάνω στα οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των τηλεπικοινωνιών και δικτύων στη Γη καθώς και της πλοήγησης (αεροσκαφών, πλοίων).
Όλα αυτά όπως είναι λογικό έχουν άμεσο και πρωτεύων αντίκτυπο στο σύγχρονο τρόπο ζωής της ανθρωπότητας και γεννούν εύλογα συνειρμούς ανησυχίας. Από την πλευρά τους οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για τις συνέπειες της αναμενόμενης έγερσης της ηλιακής δραστηριότητας και ότι σε κάθε περίπτωση έχουν ληφθεί μέτρα θωράκισης των δορυφόρων κυρίως των νεότερων που τους κάνει ανθεκτικότερους σε τέτοιου είδους έκθεση σε ακτινοβολία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...