Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Περί σοκολάτας

Αυτές οι γιορτινές μέρες είναι οι κατεξοχήν ημέρες κατανάλωσης γλυκισμάτων με τη σοκολάτα φυσικά να κατέχει εξέχουσα θέση. Πολλοί άνθρωποι είναι λάτρης της σοκολάτας και τα τελευταία νέα από την πλευρά της επιστήμης θα τους χαροποιήσουν ιδιαίτερα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κατεξοχήν αγνή ποικιλία κακάο που παράγει την πλέον άριστη μορφή σοκολάτας ονομάζεται “Criollo” και για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε από τους Μάγια στην κεντρική Αμερική περίπου πριν 3000 χρόνια. Δυστυχώς οι καλλιεργητές κακάο στις μέρες μας προτιμούν διαφορετικά υβρίδια τα οποία είναι ανθεκτικότερα στις ασθένειες και επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγή αλλά σαφώς υστερούν στη ποιότητα σοκολάτας που παράγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 5% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο στις μέρες μας αφορά την ποικιλία “Criollo”.
Εδώ λοιπόν έρχονται τα καλά νέα από την πλευρά της επιστήμης, μιας και μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να  συναρμολογήσει το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το 84%) του γονιδιώματος του κακάο. Οι επιστήμονες εργάστηκαν πάνω στην αγνή ποικιλία του κακάο “Criollo” εντοπίζοντας 28798 γονίδιά του.
Το απτό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτής της ανακάλυψης, είναι ότι πλέον είναι σε θέση να καλλιεργηθούν υβρίδια της ποικιλίας “Criollo” που θα είναι ανθεκτικά στις ασθένειες και εξαιρετικά παραγωγικά και επιπλέον να τροποποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο που να μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων κορυφαίων ποικιλιών κακάο. Όλα αυτά φυσικά θα οδηγήσουν στην μαζική παραγωγή αγνής μορφής σοκολάτας, κάνοντας έτσι το δημοφιλές γλύκισμα περισσότερο ακαταμάχητο για τους λάτρεις του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...