Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Έντομα στο πιάτο μας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Ολλανδών επιστημόνων, τα έντομα θα μπορούσαν να έχουν θέση στο διαιτολόγιο των δυτικών κοινωνιών.
Η αναγκαιότητα αυτή μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί στην υπάρχουσα διατροφική κρίση. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε κρέας και συνυπολογιζόμενης της συνεχόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού αυτό θα μπορούσε να φέρει τον πλανήτη προ της εξαντλήσεως μεγάλου μέρους των φυσικών του πόρων. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα που αναφέρει ότι κατά μέσο όρο ο άνθρωπος κατανάλωνε 20 κιλά κρέας ετησίως πριν 20 χρόνια τη στιγμή που σήμερα καταναλώνει περίπου 50 κιλά και φυσικά η πρόβλεψη για το μέλλον είναι για ακόμη μεγαλύτερο ποσό. Η πρόταση των Ολλανδών επιστημόνων στηρίζεται στο γεγονός ότι τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες οπότε θα μπορούσαν άνετα να υποκαταστήσουν το κρέας. Επιπλέον ως ψυχρόαιμα όντα δεν έχουν ανάγκη να μεταβολίζουν σε θερμότητα την τροφή τους και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα 10 φορές λιγότερο μεθάνιο από τα εκτρεφόμενα ζώα, τότε σίγουρα η εκτροφή τους είναι ποιο φιλική και για το περιβάλλον. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι επιστήμονες εάν οι δυτικές κοινωνίες προχωρούσαν σε μαζική εκτροφή εντόμων για σίτιση, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο δώρο για το περιβάλλον. Εξάλλου τα έντομα είναι ενταγμένα στο διαιτολόγια πολλών Ασιατικών λαών εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Υπάρχουν ήδη μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διατροφής οι οποίες πειραματίζονται και ερευνούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το μόνο που πρέπει να υπερνικηθεί σύμφωνα με τους επιστήμονες για να προχωρήσουν οι δυτικές κοινωνίες σε μια τέτοια διατροφική αλλαγή είναι η κουλτούρα που αντιμετωπίζει το θέμα ως ταμπού και φυσικά η έμφυτη αποστροφή προς ένα τέτοιο είδος διατροφής που χαρακτηρίζει τους δυτικούς πολίτες, πράγμα που φυσικά κατά τη δική μου γνώμη είναι και το πλέον δύσκολο στην όλη υπόθεση.
Μετά λοιπόν από όλα αυτά καλή μας όρεξη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...