Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

Δύσκολη περιγράφεται η πραγματικότητα ακόμα και για την κυρίαρχη μορφή των ημερών, τον Άγιο Βασίλη. Και δεν αναφέρομαι στον κλονισμό της πίστης ως προς το πρόσωπο του από τους μικρούς φίλους, γιατί αυτή είναι δεδομένη και παντοτινή (ακόμη και από τα μεγαλύτερα παιδιά), αλλά για αυτή των εργοδοτών του….
Για να γίνω λοιπόν ποιο σαφής αναφέρομαι σε αυτό που συνέβη σε  πολυκατάστημα στις ΗΠΑ όπου απολύθηκε ο υπάλληλος που υποδυόταν τον Άγιο Βασίλη με αφορμή την καταγγελία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, πελατών, που αφορούσε στην διατύπωση από μέρους του υπαλλήλου αστεϊσμού με ενοχλητικό περιεχόμενο! Το ακριβές περιεχόμενο του αστείου δεν είναι γνωστό πάντως σύμφωνα με τα ίδιο τον υπάλληλο το περιεχόμενο των αστείων που απευθύνει προς τους ενήλικες πελάτες που τον πλησιάζουν για να φωτογραφηθούν μαζί του καθήμενοι στα γόνατά του είναι του στυλ «Αν ήταν καλά παιδιά» και αν αυτοί απαντούσαν «ναι» τότε τους έλεγε «τι κρίμα»! Από τους υπόλοιπούς υπαλλήλους του πολυκαταστήματος η είδηση της απόλυσης του συγκεκριμένου υπαλλήλου αντιμετωπίστηκε ως συγκλονιστική μιας και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους συναδέλφους και πολύ καλός στη συγκεκριμένη δουλειά που την έκανε για πολλά χρόνια.
Φυσικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο στις ΗΠΑ όπου η αντίληψη της κοινωνίας για την ηθική αυστηρότητα εξαντλείται σε τέτοιου είδους παρεξηγήσεις ενώ από την άλλη εκτρέφει την βία στα σχολεία και τα παιδιά χρήστες ουσιών. Φυσικά αυτή η Αμερικανοποίηση στην αντίληψη του τρόπου ζωής έχει εξαπλωθεί και προς τα μέρη μας όπου συχνά πυκνά θα συναντάμε ανάλογες πρακτικές.
Ηθικό δίδαγμα λοιπόν πως το πνεύμα των Χριστουγέννων διέρχεται και αυτό τον εργασιακό του μεσαίωνα.
Χρόνια πολλά σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...